Salgın döneminin getirdiği yeni alışkanlıklar paralelinde, çalışmalarını daha çok kurum içine çeviren Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği; ana statüsünden, organizasyonel yapıya, üyelik çalışmalarından ulusal faaliyetlere, konjoktürel gelişmelerden, medeniyet kurucu ufkuna kadar pek çok alanda kendini gözden geçiriyor, içsel projeksiyonlar geliştiriyor. Kısır kavga ve çekişmelerden uzak yeni gelecek vizyonu belirleme gayretinin sonucu olarak da 2022’de yapılacak 3. Olağan Genel Kurul öncesinde somut adımlar atarak tüm Türk Dünyasına şamil, medeniyet merkezli, Türkistanlılık şuurlu bir yola girmek için adımlar atılıyor. İşte bu şuurla 22-23 Ocak 2022 tarihlerinde ‘Türkiye başta olmak üzere dünyanın her yerinde Yörük Türkmenler tarafından kurulan, ulusal ve uluslararası nitelikte faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları arasında ekonomi, eğitim, kültür, bilim ve sanat alanlarında sürdürülebilir iş birliği sağlayarak Türk dilini, örfünü ve töresini araştırmak, geliştirmek, yaymak ve gelecek nesillere aktarmak’ amacına yönelik olarak bir çalıştay gerçekleştirildi.
Ankara’da TÜRKSOY toplantı salonunda gerçekleştirilen Çalıştaya Birlik Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu, Denetleme Kurulu, Aksakallıları ile katılmak isteyen üyeler dışında Dışişleri Bakanlığı, TÜRKSOY, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı, Türk Tarih Kurumu, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı, Üniversitelerimizin Yörük Türkmen Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürleri ile bazı üniversitelerimizin Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürleri davet edilmiştir.
Son anda patlak veren olağan dışı kötü hava muhalefeti nedeniyle bazı illerimizden katılımın mümkün olmadığı çalıştaya Birlik mensubu ve kurumları temsilen yaklaşık 40 kişi katılım sağlamış ve oldukça verimli bir çalışma yapılmıştır. Böylece birlik 2022-2025 arası 4 yıllık eylem planını ve hedeflerini ortaya koymuş, denetlenebilir, ölçülebilir, sürdürülebilir, şeffaf bir anlayış sergilemiştir. ‘Tarlada izi olmayanın hasatta sözü olmaz’ anlayışıyla katkı verenlerin çabalarıyla ortaya konan bu çalışma ile ‘kervan yolda düzülür’ anlayışından stratejik eylem evresine geçiş başlamıştır.
Önceki deneyim ve verimlilik sonuçları bakımından öncelikle bir Strateji Çalıştayı programı ve yöntemi belirlenmiş ve aksatılmadan uyulmuştur.
Giriş konuşmaları ve tanışma sonrasında Stratejik Plan Sunumu yapılmış, genel amaç ortaya konmuştur. Genel amaca ulaşılması yolunda güçlü ve zayıf yönlerin tespiti için grup çalışmaları yapılmış ve yine grup çalışması yöntemiyle çözüm önerileri tespit edilmiştir. Tespiti yapılan sorun alanları gruplandırılmış ve ana problem alanlarına yönelik çalışma grupları oluşturulmuştur. 6 ana problem alanında çalışan 6 grup, kendi çalışma alanlarıyla ilgili olarak belirlenen amaca ulaşılması için ortaya konan hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için yapılması gereken faaliyetleri ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde yol haritasını belirleyecek olan performans göstergelerini belirlemişlerdir. İletişim ve Medya, Koordinasyon ve İşbirliği, Uluslararası İlişkiler, Siyaset, Eğitim, Kültür ve Kimlik ile Organizasyon ve Teşkilatlanma olarak belirlenen sorun alanları üzerinde saatlerce arama çalışması yapılmıştır.
‘Türkiye başta olmak üzere dünyanın her yerinde Yörük Türkmenler tarafından kurulan, ulusal ve uluslararası nitelikte faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları arasında ekonomi, eğitim, kültür, bilim ve sanat alanlarında sürdürülebilir iş birliği sağlayarak Türk dilini, örfünü ve töresini araştırmak, geliştirmek, yaymak ve gelecek nesillere aktarmak’ amacını gerçekleştirmek üzere ‘Yörük ve Türkmenlerin eğitim, bilim, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarının tanıtılması’, ‘Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği’nin camianın tüm STK’ları ile bilgi alışverişinin sağlanması, kamu, üniversite ve meslek örgütleri ile koordinasyonun sağlanması’, ‘yurt dışı Türk Dünyası değerlerinin Türkiye’de anılması’, ‘Türk Dünyasında dilde birlik sağlanması’, ‘yurt dışındaki Yörük/Türkmenlerde coğrafya, tarih ve kültür bilincinin oluşturulması’, ‘yurt dışı temsilciliklerinin belirlenmesi’, ‘milli ve manevi değerlere önem veren siyasi partiler ile kurumsal ilişkilerin kurulması’, ‘Türk, Türkmen ve Yörük kültür ve kimliğinin tanıtımı, yeniden inşası ve gelecek nesillere aktarımı’, ‘Yörük Türkmen kültürünü yaşatacak, gelecek nesillere aktaracak, belgelendirecek, yerel, ulusal ve uluslararası organizasyonların yapılması’, ‘Yerel, Ulusal, uluslararası STK’ların ve yönetimce belirlenecek gerçek kişilerin Birlik çatısı altında toplanması ve üyelik kayıtlarının yapılması’, ve ‘Birlik yapısının sürdürülebilir, daha verimli bir kapsayıcı bir yapıya ulaştırılması’ hedefleri ortaya konmuştur.
Bu çalıştayın yapılması konusunda; bu iradeyi ortaya koyarak gelecek vizyonunu da ispat eden Genel Başkanımız İrfan Tatlıoğlu’na, engin tecrübe ve devlet birikimiyle anında çalışmaya başlayan ve kutlu yola çıkışımızı gayretlendiren Yönetim Kurulu Üyemiz, 24. Dönem Muğla Milletvekili, İhracatı Geliştirme eski Genel Müdürü ve Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Eski Müsteşarı Ali Boğa’ya, anında harekete geçen, kurumlarla gerekli yazışma ve görüşmeleri gerçekleştiren, çalıştayın organizasyonunu en küçük detaylarına kadar titizlikle hazırlayan ve uygulayan, kurumsal kimlik çalışmalarımızı tamamlayan Genel Sekreterimiz Cemal Akkuş’a ve özverili ekibine, başından itibaren çalışmayı programlayan ve yöneten, Türkiye’de ilk stratejik plan çalışmalarını başlatan ve yürüten kişilerden Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Eski Müseteşar Yardımcılarından Niyazi İlter’e harika moderatörlüğü için çok teşekkür ediyoruz.
Uygunsuz hava şartlarına rağmen Türkiye’nin heryerinden tereddüt etmeden gelen, Türk’ün engine öngörüsü ve özverisini tekrar yaşatan tüm beylerimize, maddi katkılarını esirgemeyen Hamdi Sarıca, Mustafa Küçükyaman, Sinan Ergüven ve İsmail Uzunoğlu beylerimize, birbirinden değerli kurumlarımızın ve üniversitelerimizin temsilcisi devlet adamları ve bilim insanlarına, ev sahipliği yaparak bizi hoşnut eden, Türk kültürünü temsilde yol arkadaşlığına giriştiğimiz TÜRKSOY yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz.
Bu çalışma Türk Dünyası ve camiamız için stratejik bir dönüm noktasıdır. Allah hayırlara vesile kılsın. Pek yakında çalıştay detayları, tespitler ve sonuçlar kitapçığını sitemizde sizlerle paylaşacağız.